Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček posjetila je Sigurnu kuću, tajno sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja kojima je sigurnost ugrožena. Sigurna kuća otvorena je 2008. godine i njome upravlja Centar za žene Adela iz Siska. Predsjednica Senka Filipović upoznala je gradonačelnicu s problemima s kojima se susreću u radu i planovima udruge koja je prošle godine zbrinula 70 korisnika, žena i djece žrtava obiteljskog nasilja, na zahtjev policije ili Centra za socijalnu skrb. Žrtve nasilja dolaze s područja cijele županije, ali i iz susjednih županija, a ponekad i iz ostalih dijelova Hrvatske.

„Najveći problem nam je financiranje naših redovnih aktivnosti. Suočavamo se sa smanjivanjem sredstava za naš rad iz županijskog proračuna, a nažalost to nije u potpunosti popraćeno povećanjem iz drugih izvora, a već smo ionako na rubu mogućnosti pružanja pomoći jer pomažemo i većem broju korisnika od našeg kapaciteta. Zahvalni smo čitavom nizu donatora koji nam svojim donacijama ipak omogućavaju da i dalje radimo. Bilo bi puno bolje da se našim korisnicama možemo posvetiti bez opterećenja stalne borbe za preživljavanje Sigurne kuće“, naglasila je gospođa Filipović.

Najam za prostor u kojem se nalazi Sigurna kuća svake godine u cijelosti podmiruje Grad Sisak. Gradonačelnica je ponudila pomoć u rješavanju problema visokog najma postojećeg ili nekog novog smještaja. To bi omogućilo da se sredstva korisnije upotrijebe za potrebe korisnica.

„Ovdje se radi o životima majki i njihove djece i udruga radi odličan posao. Mi smo svojim ulaganjima u proteklih osam godina jasno pokazali da su nam ranjive skupine prioritet, a tako ćemo i nastaviti“, naglasila je gradonačelnica.”

Centar za žene Adela ima troje zaposlenih koji svakodnevno brinu o skloništu, među kojima je i psihologinja, a povremeno angažiraju pravnika i socijalnog radnika kao pomoć u radu s korisnicama. Imaju kapacitet za istovremeni smještaj 15 korisnika, a u Sigurnoj kući korisnici ostaju u prosjeku 6 mjeseci, dok se neki zadrže i više od godinu dana, ovisno o rješavanju situacije pojedinih slučajeva. Glavnina financiranja njihovih redovnih aktivnosti je projektno iz programa Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a državna tajnica tog ministarstva prije samo nekoliko mjeseci pohvalila je sisačku sigurnu kuću kao najbolju u Hrvatskoj.

Savjetovalište Centra za žene Adela nastavlja s pružanjem usluga pravnog savjetovanja i savjetovanja socijalne radnice uz prethodnu najavu na broj telefona 044 888 888, što je i broj cjelodnevnog SOS telefona. Više o udruzi i njihovim aktivnostima doznajte na www.centar-adela.org .