Danas je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček potpisala ugovore s mladim obiteljima o osnivanju prava građenja na parcelama na Zelenom brijegu u vlasništvu Grada Siska. Obitelji koje su tu mogućnost dobile prijavom na Javni poziv za osnivanje prava građenja u svrhu poticanja stambenog zbrinjavanja mladih obitelji zemljište će koristiti pod vrlo povoljnim uvjetima najma između 10,77 i 25,66 eura mjesečno. A nakon što sagrade svoju obiteljsku kuću, zemljište će moći otkupiti uz popust od 20 do 60 posto. Do tada uplaćene mjesečne rate će biti priznate kao već otplaćeni udio.

„Osim izgradnje 30 stanova kroz program poticane stanogradnje za koje Grad Sisak osigurava zemljište, sve priključke i pokriva razliku u vrijednosti izgradnje u iznosu 180 tisuća eura, i ovom mjerom želimo pomoći mladim obiteljima da im prvi korak u projektu izgradnje vlastitog doma bude što lakši. Drago mi je da jedna obitelj u sklopu ovog projekta doseljava u Sisak, što je lijep pokazatelj. To nas ohrabruje na daljnje korake jer ovo nije zadnji ovakav projekt jer već pripremamo parcele na Viktorovcu i u Capragu“, rekla je, obraćajući se potpisnicima gradonačelnica.

Zemljišta koja su bila predmetom ovog javnog poziva nalaze se u Pokupljanskoj i u Ulici Frana Kršinića na Zelenom brijegu, sisačkom kvartu koji se posljednjih desetljeća snažno razvio. Zeleni brijeg doživljava i velika javna ulaganja – izgrađena je gradska sportska dvorana, uređuju se ulice i izgrađena su nova parkirališta.

Za mlade obitelji posebno je privlačna blizina dječjeg vrtića Različak, koji će se uskoro proširiti za dodatnih 6 odgojnih skupina. Parcele na kojima će mlade obitelji graditi su površine od 447 do 819 metara kvadratnih i detaljnim planom uređenja Zgmajne centar predviđene su za gradnju stambenih kuća. Grad Sisak će paralelno s gradnjom kuća izgraditi odgovarajuću komunalnu infrastrukturu poput pristupnih cesta i priključaka.