Novo vatrogasno spremište gradi se u centru Topolovca za DVD Topolovac. 80-ak članova DVD-a Topolovac ne skriva zadovoljstvo izgradnjom novog spremišta jer su do sada radili u objektu izgrađenom 1964. godine, stradalom u potresu 2020. godine, od kada više nije upotrebljiv. Nakon izgradnje novog spremišta, predsjednik DVD-a Dragutin Smernić najavljuje rušenje starog objekta.

„Dovršetkom spremišta DVD-a Topolovac ostat će samo još jedno, i to najmlađe dobrovoljno vatrogasno društvo bez spremišta, a to je DVD Mađari. Već radimo na toj dokumentaciji i odabrali smo lokaciju, tako da je ono na redu 2025. godine. Tad će baš sva dobrovoljna vatrogasna društva na području Grada Siska imati idealne uvjete i biti apsolutno spremni, bez obzira na to kakve nas nedaće i nevolje zadese. Grad Sisak je predvodnik, ne samo u županiji, već u Republici Hrvatskoj što se tiče spremnosti i Dobrovoljnih vatrogasnih društava i Javne vatrogasne postrojbe“, kazala je Kristina Ikić Baniček.

Gradonačelnica Siska istaknula je da se već preko godinu dana čeka da Sisačko-moslavačka županija rasporedi novac koji je od države dobila za potresnu sanaciju vatrogasnih objekata. Zbog njihovog sporog rada na čekanju je obnova zgrade Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska.

„Žalosno je da u unajmljenom prostoru moraju raditi oni koji su bili prvi na terenu nakon potresa i koji su prvi izvlačili ljude i spašavali imovinu te uklanjali opasne zidove i zabate. Sramotan je da se za zgradu Javne vatrogasne postrojbe nisu raspisali natječaj, iako smo prije osam mjeseci dovršili dokumentaciju i predali županiji. Država je sredstva dodijelila županiji i dala im zadatak raspisivanja natječaja. Zašto oni čekaju preko godinu dana, ne znam. Ali izgleda mi da su oni koji su bili prvi uz nas kad nam je bilo najteže, državi i županiji zadnji na dnevnom redu“, rekla je Kristina Ikić Baniček okupljenima.

Inače, gradilište u Topolovcu službeno je otvoreno 31. kolovoza 2023. godine, a radovi bi trebali biti dovršeni sredinom idućeg mjeseca. Grad Sisak investitor je izgradnje ovog spremišta, radove izvodi DEKI-PROMET d.o.o., a troškovi cijelog projekta iznose 209.782,00 eura.