Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Siska usvojena je odluka kojom se omogućava nastavak pripreme izgradnje višestambenih zgrada za privremeno stambeno zbrinjavanje obitelji kojima su stanovi i kuće stradale u potresu. Ovom odlukom prvih deset gradskih građevinskih parcela vrijednih gotovo 491 tisuću eura ili 3,7 milijuna kuna, bit će prenesene na APN Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama, koju je Vlada RH ove godine odredila investitorom izgradnje zgrada. Nakon ovih deset parcela, Grad će prenijeti dodatne parcele jer će se čak 12 od planiranih 20 zgrada za stradalnike planiranih na području Grada Siska, graditi na do sada gradskom zemljištu.

Podsjetimo, ministri Horvat i Paladina u ime Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u dva su navrata odbili prijedlog koji je Ministarstvu uputio Grad Sisak u ožujku 2021. godine. Tim prijedlogom Grad Sisak je državi ponudio svoje parcele za izgradnju zgrada za privremeni smještaj stradalnika do obnove ili ponovne izgradnje njihovih kuća i stanova. Namjera gradonačelnice Kristine Ikić Baniček bila je da se odmah nakon potresa ubrza rješavanje dostojnog smještaja Siščana koji su ostali bez svojih stanova i kuća, a koji su smješteni u kontejnerska naselja ili neki drugi privremeni smještaj.

„Da se s pripremom izgradnje krenulo kada smo to predlagali, u ožujku 2021. godine, sada bismo već imali izgrađene zgrade i Siščani bez doma bi već bili useljeni u njih. Nažalost, reakcija države na potres bila je spora i broj obnovljenih stanova i kuća, tri godine nakon potresa je – mizeran. Nažalost, još se ne zna ni kada će biti uklonjena oštećena zgrada u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda, a što je važnije ne zna se ni kada će biti izgrađena nova zgrada na njenom mjestu“, kazala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Grad Sisak prijenosom svojih nekretnina na Republiku Hrvatsku omogućava daljnje rješavanje trajnijeg i boljeg smještaja Siščana stradalih u potresu na području Siska, koji se dogodio prije tri godine.