Ono što sam znala prvog dana svoga mandata, znam i danas – ovaj posao nikada ne prestaje, a svaki uspjeh ostvaren za naš Sisak daje mi novi poticaj i novu snagu jer zajedničkim radom i ostvarenim projektima pokazujemo da je moguće voditi grad na način da svaki stanovnik Siska može biti ponosan.

Sisak je prvi u Hrvatskoj po povećanju ulaganja u predškolski odgoj. Na to smo itekako ponosni i nećemo stati dok god ne stvorimo uvjete da se u Sisku svako dijete čiji roditelji to žele, ne upiše u naše vrtiće. I zato smo izgradili vrtić u Galdovu i dograđujemo Različak i Maslačak i projektiramo dogradnju Tratinčice čime ćemo u samo godinu dana povećati ukupni smještajni kapacitet za čak 400 mjesta.

Sisak je prvi po povećanju ulaganja u obrazovanje i čak 46% našeg proračuna ulažemo u našu djecu i osnovne škole. Zbog projekta jednosmjenske nastave već smo pokrenuli projektiranje dogradnje zgrada osnovnih škola Braće Ribar, Viktorovac i Sela. To je projekt koji će, uz izgradnju nove škole u Galdovu i obnove zgrade osnovne škole Ivana Kukuljevića omogućiti našoj djeci još kvalitetnije odrastanje u Sisku.

Sisak je jedini grad u Hrvatskoj koji je svojoj vrtićkoj i školskoj djeci osigurao i školu plivanja i školu klizanja i školu atletike. Sisak je prvi u Hrvatskoj uveo Healthy Meal Standard i pružio vrtićkoj i školskoj djeci prilagođen i uravnotežen obrok za najzdravije odrastanje. Sisak je jedini grad koji svoj osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj djeci daje džeparac kako bi ih nagradio za njihov trud u školi i slobodnim aktivnostima.

Mi smo među prvima u Hrvatskoj našoj djeci pružili i građanski odgoj koji im pomaže da postanu aktivni građani. Mi smo jedini grad koji je svim svojim učenicima omogućio gradski prijevoz bez plaćanja i jedini smo grad u Hrvatskoj koji je omogućio svim četvrtim razredima ljetovanje na račun grada.

Mi smo jedini grad u Hrvatskoj koji će svojoj djeci i mladima dati čak tri sportske dvorane u samo 9 godina. Imamo najbolji led u Hrvatskoj u Ledenoj dvorani Zibel, prekrasnu dvoranu na Zelenom brijegu, a iz ITU mehanizma, novcima EU, uredit ćemo i gimnastičku dvoranu Caprag.

U Sisku ne brinemo samo o djeci. I naši umirovljenici i svi stariji od 65 godina imaju pravo na javni gradski prijevoz bez plaćanja. To je važno za njihov društveni život, za njihove potrebe i za njihov kućni budžet. Sisak je najbolji grad i po brizi za djecu s poteškoćama – ono što je u Sisku normalno već više od desetljeća, u drugim sredinama spominje se kao poseban doseg – naši vrtići i škole odavno su inkluzivni. I kada je Vlada Republike Hrvatske prošle godine krenula ukidati, Grad Sisak je odmah uveo potpore za osobne asistente koji pomažu obiteljima s članovima koji imaju teškoće u razvoju. Svaka sisačka obitelj ima pravo na što je moguće normalniji život i na to da im zajednica pomogne u njihovoj situaciji. Od prošle godine pomažemo i obiteljima koji se žele postati roditelji pokrivanjem troškova medicinski pomognute oplodnje. Mi kao zajednica trebamo stati uz naše sugrađane koji trebaju pomoć jer upravo to čini Sisak posebnim i jedinstvenim gradom.

Sisak je ponosan i na svoju povijest i svoju kulturu. I zato nas jako veseli da ćemo ove godine dati Siščankama i Siščanima, prvi put u ovako kvalitetnom prostoru, novu knjižnicu. Moderan prostor za ljubitelje čitanja i znanja. Ove godine će se i Dom kulture vratiti u svoje prostore u Kazalištu 21, a u sveobuhvatnoj rekonstrukciji je i dom kulture Kristalna kocka vedrine.

Prije mjesec dana ponovo smo vratili našim sugrađanima i Holandsku kuću, centar kulture i interpretacije bogate industrijske baštine našega grada. Veseli me što mogu najaviti da uskoro pokrećemo i rekonstrukciju industrijskih pogona nekadašnje Segestice, koja će postati centar interpretacije arheološke baštine Segestica – Siscia. Prvi put u povijesti Sisak će dobiti planetarij, prostor znanja i novi spoznaja i mladih i starijih u potpuno preuređenom prostoru nekadašnje Munjare na Mihanovićevoj obali. Bit će to još jedan prostor koji će privlačiti sve generacije i domaćih i naših gostiju.

Prije samo mjesec dana obilježili smo 90. rođendan simbola našega grada, Staroga mosta. Njegova obnova ponovo je omogućila da osjetimo poseban ponos i da kao i Siščanke i Siščani prije devet desetljeća svečanošću pokažemo svoj ponos.

Uskoro će 30 sisačkih obitelji naći svoj novi dom u dvije Sisak POS zgrade na Zelenom brijegu u koje smo uložili velik trud i sredstva proračuna kako bismo zadržali prihvatljivu cijenu stanova. Tog projekta ne bi bilo da nismo bili uporni i da nismo bili spremni uložiti i znatno više od uobičajenog kako bi se on ostvario.

A bili smo uporni i oko izgradnje zgrada za privremeni smještaj obitelji koje su svoje domove izgubile u potresu. U ožujku 2021. predložila sam tadašnjem ministru graditeljstva Horvatu upravo ovaj model koji se sada provodi – Grad daje svoje parcele i osigurava komunalne priključke, a APN osigurava izgradnju, kao i kod POS-a. Nažalost, trebale su proći tri godine i izmijeniti se tri ministra da bi se nešto ozbiljnije pokrenulo. Po modelu koji sam predlagala tri godine, u Sisku se već grade četiri zgrade, a gradit će ih se još.

Usprkos svim izazovima, ponos koji vidim u Siščanima najbolji je pokretač svih ovih projekata koji Sisak čine posebnim, jedinstvenim i najboljim gradom za sve sisačke obitelji. Nastavimo zajedno raditi na tome da Sisak nastavi biti grad kulture, sporta i grad sretnih obitelji.

Sretan vam Dan grada!