-Ovu 2015. godinu obilježilo je potpisivanje ugovora s četiri investitora u Južnoj industrijskoj zoni od kojih će dva investitora već početkom 2016. godine započeti radove na parcelama. U 2016. imat ćemo sigurno još dva nova investitora koji će razvijati proizvodnju i mobilizirati postojeće kadrove. Ova je godina bila prepuna izazova, ali pojavili su se pozitivni pokazatelji na državnoj razini, ali i u Sisku. Neke godinama neriješene gospodarske priče su riješene. Herbos i Segestica dobili su nove vlasnike i imam njihove najave da će proširiti proizvodnju što je definitivno dobra vijest za grad Sisak. Slično to u sljedećoj godini očekuje i Sisciju – tim je riječima gradonačelnica Kristina Ikić Baniček započela konferenciju za novinare na kojoj se osvrnula na ovu i najavila planove gradske uprave u sljedećoj godini.
Gradonačelnica je naglasila kako se odgovornim, ekonomičnim i transparentnim upravljanjem proračunom pokrenuo investicijski ciklus koji će svoj puni zamah dobiti u 2016. godini.
-U 2012. godini, kada je proračun bio u puno boljem stanju, Program održavanja je bio 29 milijuna kuna, a Program izgradnje 6,5 milijuna kuna. Ove godine u Programu održavanja imamo 32 milijuna kuna, a Program izgradnje je na čak 24 milijuna kuna. Prema tome je jasno opredjeljenje Grada da svim obrtnicima, poduzetnicima i građevinarima damo posao, ali i Siščanima koji rade u tom sektoru te da taj kotač zamašnjak pokrenemo u pozitivu kako bi Sisak doista postao ono za što se svi borimo već više od dvije godine, a to je Sisak – grad dobre energije – nastavila je gradonačelnica.
Dodala je kako će sljedeće godine nasip od Pogorelca do Kupališta Zibel dobiti rasvjetu, u Dječjem vrtiću Sisak Novi bit će pokrenut program sportskog vrtića, a Sisak će sljedeće godine dobiti električnu punionicu i električne bicikle.
Govoreći o tri velika kapitalna projekta koja će biti realizirana zahvaljujući poticajnim sredstvima Hrvatske banke za obnovu i razvoj, sljedeće će godine u Capragu biti izgrađen bazenski kompleks te pješačka zona u središtu grada. Budući je izgradnja ledene dvorane na Zibelu puno zahtjevniji projekt, ona bi trebala biti završena tijekom 2017. godine.
-Sredstva iz kredita HBOR-a se trebaju realizirati do kraja 2016. godine, iznimno do polovice 2017. godine ukoliko građevinska sezona zbog nekih uvjeta bude produžena. Pogotovo kada je riječ o zahtjevnom projektu gradnje ledene dvorane. Pješačka zona i bazenski kompleks će sigurno biti završeni do jeseni sljedeće godine – rekla je gradonačelnica.
Gradonačelnica je istaknula i dva značajna projekta s državne razine. Radi se o pokretanju nabave za izgradnju središnjeg paviljona u sisačkoj bolnici te potpisivanju ugovora o izgradnji elektrane na biomasu BE-TO Sisak koja će u konačnici omogućiti pokretanje pregovora s HEP Toplinarstvom o jeftinijoj toplinskoj energiji za Siščane.
Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček osvrnula se i na dobre vijesti iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
-Unatoč percepciji ljudi, dobra je vijest da je nezaposlenost u Sisku u zadnjih nekoliko mjeseci u padu. O tome svjedoče mjesečni izvještaji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Tako je u studenom nezaposlenost čak 9 posto manja u odnosu na studeni prošle godine – dodaje gradonačelnica.
Direktor Sisak projekata Julije Katančević istaknuo je kako ova tvrtka trenutno radi na projektu Info centar industrijske baštine Holandska kuća vrijednom 24 milijuna kuna koji će biti prijavljen na natječaj Ministarstva kulture. Najavio je da će sljedeće godine započeti i realizacija tri projekta na ruralnim područjima grada Siska. Riječ je o izgradnji ceste Svinjičko-Gušće, obnovi dječjih igrališta u ruralnim naseljima i izgradnji objekta DVD-a Topolovac koje je jedno od rijetkih društava koje nemaju svoj objekt. Naglašeno je kako je nakon pregovora s DUUDI-jem, Grad Sisak dobio na korištenje bivšu vojarnu u Lađarskoj i bivšu upravnu zgradu Željezare Sisak. U bivšoj vojarni planiran je kampus za studente i niz drugih sadržaja, a u bivšoj Željezarinoj upravnoj zgradi bit će realiziran projekt tehnološkog parka, najavio je Katančević.