Četvrti sisački Festival piva održava se ove  subote, 15. rujna kao  dio manifestacije Dani industrijske baštine, na kojoj posjetitelji mogu upoznati bogatu povijest sisačke industrijske baštine. Festival piva kao i svake godine započinje obilaskom „Rute sisačkih pivovara“ u 14 sati.

Ruta sisačkih pivovara nastoji prezentirati tradiciju proizvodnje piva u gradu Sisku od 1855. godine. Tada je u grad stigao Čeh Novak, koji je pokrenuo proizvodnju u zgradi što postoji do današnjega vremena i predstavlja najstariji industrijski pogon u gradu. Ta je pivovara tijekom povijesti mijenjala vlasnike da bi krajem 19. stoljeća došla u vlasništvo bogate sisačko-zagrebačke obitelji Alexander, koja je bila i vlasnik Zagrebačke pivovare. Navedena obitelj odlučila je modernizirati proizvodnju te 1912. godine osniva novu pivovaru na području grada pod nazivom Zibel. Danas su od te pivovare očuvani podrumi koji svojom monumentalnošću ocrtavaju mogućnosti i snagu nekadašnje tvornice.

Na festivalu će i ove godine sudjelovati 15-ak craft pivovara iz Hrvatske. Posjetitelji će na jednom mjestu moći kušati i kupiti vrhunska piva koja su proizveli domaći pivari. Festival piva počinje u 17 sati. Uz pivo dobro ide i dobra glazba, tako da će koncert održati Bajaga i Instruktori s početkom u 22 sata.

Kako bi posjetitelje upoznali sa tehnikom izrade piva, Udruga pivara Aurora ove godine organizira radionicu kuhanja piva te degustaciju.

Osim degustacije domaćih piva, posjetitelji će moći uživati i u gastro delicijama Siska na Street food festivalu. Street food festival ponudit će tradicijsku hranu spremljenu na moderan i street food način. Street food festival započinje u 16 sati. Za dobre vibracije pobrinut će se Picksiebneri. Koncert počinje u 20 sati.

Za dodatnu zabavu od 16 sati organizira se Best beard beer fest.

Kako bi se omogućio lakši dolazak u Sisak organiziran je i poseban besplatan vlak „Siscia Express“ . Planirani polazak vlaka „Siscia Expres“ iz Zagreba je u 13 sati , a povratak iz Siska u 00:30.

 

Program sa satnicom donosimo u nastavku.

 

14:00 Ruta sisačkih pivovara – posjet sisačkim pivovarama
15:00-20:00 Radionica kuhanje piva – Udruga pivara Aurora
16:00 Street food festival
16:00 Best beard beer fest
17:00 Festival piva
18:00 Kušaonica piva – Udruga pivara Aurora
20:00 Koncert – Picksiebneri
22:00 Koncert – Bajaga
13:00 Vlak Siscia Express – iz Zagreba
00:30 Vlak Siscia Express – iz Siska
20:15 i 21:30 Povratak moguć redovnom linijom