Grad Sisak ušao je u treću godinu provođenja programa „Sisački poduzetnik“ koji je već prepoznat od poduzetnika u sklopu kojeg Grad Sisak subvencionira kamatu na poduzetničke kredite. Danas je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček potpisala ugovore o dodjeli bespovratne potpore-subvencije kamata na poduzetničke kredite s direktorima tvrtki Applied Ceramics do.o. Sisak i Semiconductor parts and materials d.o.o. dok je prije nekoliko dana ugovor potpisan i s tvrtkom Stanojević d.o.o.

-Počeli smo s ovim programom 2016. i svake godine nastojimo osluškivati bilo poduzetnika i uvesti neku novo sufinanciranje. Do sada smo ukupno sufinancirali 23 milijuna odobrenih kredita. U 2016. smo kroz 10 subvencija kamata subvencionirali kredite koji su bili 8,2 milijuna kuna, u 2017. smo s 19 poduzetnika potpisali potpore za subvenciju kamata na kredite koji su iznosili 10,9 milijuna kuna. Danas potpisujemo ugovore za subvencioniranje kredita u vrijednosti 4 milijuna 750 tisuća kuna i trenutno imamo još šest zahtjeva u obradi. Za poduzetništvo dolaze dobri dani, a posebno me veseli što su Semiconductor parts and materials d.o.o. i Applied Ceramics do.o. Sisak na području industrijske zone koja se sve više pretvara u poduzetničko-industrijsku zonu – naglasila je gradonačelnica.

Tvrtki Stanojević d.o.o. odobren je kredit u iznosu 154 tisuće kuna za kupnju opreme, a Grad Sisak subvencionirat će kamatnu stopu u iznosu 3,5% za kupnju opreme. Direktorica tvrtke Nevenka Stanojević istaknula je kako tvrtka posluje od 2006. godine i bave se uslugom prijevoza, a cijela obitelj Stanojević je u ovom poslu uz 20 zaposlenika.

-Čuli smo za ovu subvenciju i činilo nam se jako povoljno, a kreditom smo kupili novo vozilo zbog proširenja voznog parka. Nadam se da ćemo još bolje poslovati jer nam se ukazala jedna nova poslovna prilika – rekla je Nevenka Stanojević.

Za Applied Ceramics d.o.o., ugovor je potpisao Milan Sladojević koji je naglasio kako tvrtka ima 135 zaposlenika, od čega je stotinjak zaposleno u proizvodnji. Odobreni iznos kredita tvrtki Applied Ceramics d.o.o. je 4 milijuna kuna od čega je 2 milijuna kuna namijenjeno ) za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata i 2 milijuna kuna za kupnju opreme. Za ovaj kredit Grad Sisak će subvencionirati kamatnu stopu u iznosu 4% za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata i 3,5 % za kupnju opreme.

-Ulazimo u treću fazu strateškog razvoja u koju smo zapravo krenuli već prošle godine kupnjom novih hala za proširenje proizvodnje i nabavom nove opreme. Ovaj kredit je izuzetno povoljan, a pred nama su dani puni izazova i vjerujem da ćemo se još više stabilizirati kao firma – rekao je Sladojević.

Tvrtki Semiconductor part and materials (SPM), sa sjedištem u Lihtenštajnu, odobreno je 740 tisuća kuna za kupnju opreme te za trajna obrtna sredstva, a Grad Sisak će subvencionirati kamatnu stopu u iznosu 3,5% za kupnju opreme i 2,5 % za trajna obrtna sredstva, a ugovor je potpisao direktor Goran Bojić, a na potpisivanju je bio prisutan i predsjednik uprave SPM-a  Philipp Quaderer.

-Zaposlenici su visoko obrazovani i imamo iskustvo u poluvodičkoj industriji. Bilo nam je jako važno dobiti ovu subvenciju od Grada Siska jer 70 posto iznosa kredita je utrošit ćemo u nove strojeve i nove tehnologije kakva se još ne radi u Hrvatskoj. Radimo alate koji se koriste na razini molekula, a taj sloj poluvodičkog materijala se nanosi primjerice na CD-e za Playstation. Proizvodnja je krenula malim koracima, do kraja godine ćemo imati ukupno 5 zaposlenih – rekao je Bojić.

Svi dosadašnji krediti od 2016. godine do danas rezultirali su novim poslovnim pričama, projektima i novim zapošljavanjima.

-Cilj nam je da Grad Sisak kroz ovakav poticaj zajedno s poduzetnicima i bankama omogućimo najbolje uvjete na tržištu kapitala kako bi svi oni koji imaju nove poslovne ideje zadržali svoje poslovanje na području grada Siska. Čestitke svima i pozivam one poduzetnike koji još nisu saznali o ovom programu da se informiraju jer u ovom trenutku su to, financijskim rječnikom rečeno, najjeftiniji novci na tržištu –zaključila je gradonačelnica Ikić Baniček.

Ove godine u programu Sisački poduzetnik, Gradu Sisku su partneri RBA, Zagrebačka banka, OTP banka, Erste&Steiermarkische bank te Addiko bank.