Danas su nastavljene aktivnosti u pripremi izgradnje prve zgrade za privremeni smještaj stradalnika potresa na prvoj gradskoj parceli koju je Grad Sisak prenio na APN. Prošle su tri duge godine otkako je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ignoriralo prijedlog gradonačelnice Kristine Ikić Baniček koja je u ime Grada Siska ponudila gradske parcele i sufinanciranje izgradnje spajanjem na komunalnu infrastrukturu, no sada se ta inicijativa napokon počinje ostvarivati.

Predstavnici Grada Siska s predstavnicima su APN-a i Ministarstva usklađivali odredbe Ugovora o međusobnim pravima i obvezama kojim se rješava izgradnja prve od 12 stambenih zgrada, koliko će ih biti izgrađeno na gradskom zemljištu. Kako bi se izgradnja ostvarila, Gradsko vijeće je na prošloj sjednici donijelo odluku o prijenosu gradskih parcela na APN i time još jednom pokazao da je gradska inicijativa ozbiljan korak prema kvalitetnom rješenju privremenog stanovanja za obitelji koje su bez svojih domova ostale u potresu 29. prosinca 2020.

„Velika šteta nanesena je Siščanima time što se tek nakon tri godine Ministarstvo odlučilo posvetiti sisačkim stradalnicima potresa, koji su izvan svojih domova već tri godine. Da je tadašnji ministar Horvat prihvatio moju inicijativu zgrade bi do danas već bile useljene, ali očito su prioriteti bili negdje drugdje“, kazala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Podsjetimo da još uvijek nije posve jasno niti kada bi moglo početi rješavanje jednog od najvećih problema sisačke obnove – zgrade sa 146 stanova u ulici Hrvatskog narodnog preporoda. Samo ponovnom izgradnjom te zgrade riješilo bi se pitanje 146 obitelji, koje sada žive raseljene i izvan svojih domova. No, niti tri godine nakon potresa, i tri promjene statusa oštećenosti te zgrade, nema naznaka da će se za tu zgradu i te obitelji preporod i dogoditi.