Zahvaljujući donaciji Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Zapovjedništva američke vojske u Europi, u Sisku je započela gradnja novog dječjeg vrtića na Brzaju. Vrijednost ovog projekta je 715 tisuća dolara i jedan je od većih programa pomoći Veleposlanstva SAD-a u posljednje vrijeme. Radovi odlično napreduju u što su se danas uvjerili gradonačelnica Kristina Ikić Baniček te predstavnici Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj koji su zajedno obišli gradilište dječjeg vrtića.

-Radovi dobro napreduju na zadovoljstvo svih Siščana, a posebno onih čija djeca idu u vrtić Sunce koji nije po zadovoljavajućim standardima jer se nalazi u unajmljenom stanu koji je prilagođen za vrtićke skupine. Ovime dižemo ljestvicu što se tiče predškolskog standarda na području grada Siska. Posebno zahvaljujem Vladi SAD-a što je prepoznala naša nastojanja kada sam im prije tri godine predložila ovaj projekt. Radove financira u cijelosti Vlada SAD-a, a Grad Sisak plaća nadzor i PDV za projekt. Ukoliko se radovi budu izvodili prema planovima izvođača očekujem da u lipnju sljedeće godine imamo gotov vrtić nakon čega kreće opremanje kako bi mališani u rujnu ušli u potpuno novi objekt. Na ovaj način bit će riješen problem zadnjeg vrtića koji nije u objektu u vlasništvu Grada Siska. Do suradnje je došlo nakon što sam u medijima vidjela da je Vlada SAD-a financirala gradnju vrtića u Gradu Vukovaru kao ratom pogođenom području, a budući je i Sisak bio ratom pogođeno područje, napisala sam prijedlog projekta i adresirala ga Veleposlanstvu SAD-a – rekla je gradonačelnica. Dodala je kako Grad Sisak dovršava i projektnu dokumentaciju za dječji vrtić u Galdovu.

-Vrtić u Galdovu nastojat ćemo financirati sredstvima EU ili vlastitim sredstvima. Time će Grad Sisak i dalje biti jedan od rijetkih gradova u kojem će sva djeca imati svoje mjesto u vrtiću – kaže gradonačelnica.

Brigadir Matthew Denny, načelnik Američkog ureda za obrambenu suradnju u Veleposlanstvu SAD-a, istaknuo je kako na ovaj projekt gledaju kao na investiciju u budućnost Hrvatske, ali i u odnos i partnerstvo između dviju zemalja.

– Projekt je rezultat naših pažljivih razmatranja i potreba koje jedan grad može imati, a to je osiguravanje brige i obrazovanja za svu djecu neovisno o  njihovoj etničkoj pripadnosti. Projekt će se realizirati po principu „ključ u ruke“, cjelokupan dizajn je napravljen u suradnji s Gradom Siskom,  a Američki korpus inženjera je vojna organizacija koja upravlja ovim projektom u ime Veleposlanstva SAD-a –istaknuo je brigadir Denny.

Novi vrtićki objekt bit će prizemnica s četiri odgojne skupine i moći će primiti oko 80 djece. U sklopu novog vrtića bit će uređena i multifunkcionalna dvorana od oko 80 m2 u kojoj će se održavati sportske aktivnosti i predškolske priredbe. Izvođač radova je tvrtka Josip Fudurić d.o.o., a glavni inženjer gradilišta Hrvoje Bajs istaknuo je kako radovi teku po planu i utvrđenoj dinamici te su sigurni kako će radovi biti završeni na vrijeme.

Paralelno s izgradnjom novog vrtića počela je i gradnja velikog parkirališta, odnosno pristupne ceste između ulica Tina Ujevića i Gustava Krkleca, odmah pored budućeg vrtića. Novo parkiralište imat će 70 parkirališnih mjesta, od čega 4 za osobe s invaliditetom, a povećat će se i broj parkirnih mjesta u Ulici Tina Ujevića čime će biti osigurano još više mjesta za vozila stanara okolnih zgrada, ali i za roditelje koji dovoze djecu u vrtić.

-Istovremeno ćemo imati i zahvat u Ulici Tina Ujevića tako da se stanari više neće parkirati isključivo bočno u lijevoj prometnoj traci nego će se parkirati bočno u desnoj, a u lijevoj će se napraviti tzv. „češalj“. Na taj ćemo način u Ulici Tina Ujevića povećati broj parkirališnih mjesta – rekla je gradonačelnica.

Vrijednost radova izgradnje parkirališta je 2,1 milijun kuna s PDV-om, a izvođači su tvrtke Ceste Sisak i Toni Gale.