Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ministar financija Boris Lalovac svečano su danas u sisačkoj gradskoj vijećnici dodijelili ugovore o stipendiranju 107 učenika koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja na području Sisačko-moslavačke županije, te tom prilikom naglasili kako je cilj nastaviti s poticanjem učenika da se obrazuju za deficitarna zanimanja, roditelje rasteretiti dijela troškova obrazovanja, osigurati kvalitetne kadrove koji su traženi na tržištu rada, potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u obrtništvu te kako je ulaganje u obrazovanje mladih ljudi najbolja investicija.
Ugovore o stipendiranju dobilo je 30 učenika s područja Grada Siska, a svečanosti je nazočila i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Gradonačelnica je pri tome istaknula kako i Grad Sisak putem stipendija, sufinanciranja prijevoza studenata, pomoćnika u nastavi, osiguravanjem besplatnih udžbenika, toplog obroka u školi za sve, proširenjem produženog boravka, ulaganjem u zapuštenu infrastrukturu osnovnih škola stvara bolje uvjete za učenike i studente.
Pravo na stipendiju Ministarstva poduzetništva i obrta, a na temelju javnog poziva koji je bio otvoren tijekom mjeseca rujna, ostvarilo je ukupno 1273 učenika u Hrvatskoj, od ukupno 3120 koliko ih se prijavilo. Prilikom bodovanja prednost su imali učenici slabijeg materijalnog stanja i boljeg školskog uspjeha. Mjesečna stipendija iznosi 750 kuna, a ukupno je Ministarstvo poduzetništva i obrta za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima osiguralo 11,5 milijuna kuna. Iz Ministarstava poduzetništva i obrta najavljuju kako se sljedeće godine planira osigurati sredstva za stipendiranje svih učenika obrtničkih i strukovnih škola koji se školuju za deficitarna zanimanja.