Siščani će do kraja godine dobiti drugo reciklažno dvorište koje se trenutno gradi u Capraškoj ulici na površini od oko 2.000 m2. Ukupna vrijednost izgradnje i opremanja Reciklažnog dvorišta Novi Sisak iznosi 5,3 milijuna kuna od čega je iznos bespovratnih sredstava gotovo 4,3 milijuna kuna. Radove je obišla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček zajedno s predstavnicima tvrtke Graditelj svratišta d.o.o. koja izvodi radove i direktoricom Gospodarenja otpadom Sisak Katarinom Luketić.
-Radovi teku po planu, sredinom prosinca planiramo otvoriti reciklažno dvorište građanima – rekla je direktorica GOS-a.
Gradonačelnica je istaknula kako se nastavlja dobra praksa da se što više projekata sufinancira bespovratnim sredstvima nadležnih ministarstava ili EU fondova.
-Podsjećam sve građane da svoj otpad, osim komunalnog otpada, mogu potpuno besplatno predati na reciklažnom dvorištu. Cilj je, kada i ovo drugo reciklažno dvorište bude u funkciji, znatno smanjiti količinu otpada koji dolazi na Goričicu i produžiti životni vijek Goričice budući nam uskoro stiže zakonska obveza da sav otpad koji nećemo uspjeti reciklirati vozimo u regionalni centar. Ići ćemo prema Ministarstvu sa zahtjevom da ne vozimo naš otpad u Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje jer je potpuno neprimjereno da poskupimo odvoz otpada samo zato jer je netko arbitrarno odlučio da otpad vozimo u okolicu Nove Gradiške. Sigurna sam da postoje bolja rješenja i mislim da se ljudi u Ministarstvu trebaju više potruditi i naći bolje rješenje za stanovnike grada Siska – rekla je gradonačelnica Ikić Baniček.
Ovaj tjedan počelo je postavljanje 435 novih spremnika za korisni otpad (zeleni otoci) volumena 1.100 litara u vrijednosti 1,3 milijuna kuna koje je nabavio Grad Sisak, a sufinancirani su putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
-Na neke od kritičnijih lokacija postavit ćemo kamere kako bi sankcionirali neodgovorne pojedince. Imamo na raspolaganju reciklažno dvorište i dovoljan broj novih spremnika i zato nema isprika za neodgovorno ponašanje. Radimo ovo za sve nas, za naš grad, odgovorni smo građani i želimo ekološki gospodariti s našim otpadom – zaključila je gradonačelnica.
Prvo reciklažno dvorište koje se nalazi ispod Mosta gromova otvoreno je u veljači ove godine na kojem građani mogu bez naknade predati razne vrste otpada koje tvrtka Gospodarenje otpadom d.o.o Sisak zbrinjava na odgovarajući način. Otvaranjem drugog reciklažnog dvorišta Grad Sisak ispunit će i zakonsku obvezu o održivom gospodarenju otpadom.