Dječji odjel sisačke knjižnice ponovno je otvoren za najmlađe korisnike. Nakon potresa prostor u Kranjčevićevoj ulici, koji je u državnom vlasništvu, postao je neuporabljiv, a ovaj je odjel od danas privremeno smješten na adresi Ante Starčevića 20. Obišle su ga danas ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

-Osim domova i kuća, važan dio života u gradu Sisku čine obrazovne ustanove i knjižnice. Zato nam je bilo izuzetno važno što prije, u sigurnom prostoru, uspostaviti dječji odjel knjižnice. Nadamo se da će ove godine početi i uređenje knjižnice u novom objektu kojeg smo kupili na Trgu Ljudevita Posavskog i da ćemo sljedeće godine ministricu pozvati na otvorenje novog prostora u kojem će biti dječji i središnji odjeli knjižnice. Siščani vole knjige i primijetili smo da je građanima najteže palo što je knjižnica jedno vrijeme bila zatvorena u jeku pandemije – rekla je gradonačelnica Ikić Baniček.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako će Ministarstvo preuzeti financiranje mjesečnog najma dječjeg odjela knjižnice.

-Drago mi je da smo u ovako kratkom roku uspjeli pomoći da se ovaj jedan od najvažnijih segmenata rada knjižnice i to onaj koji je okrenut prema djeci smjesti u siguran prostor. Ministarstvo kulture i medija preuzelo je financiranje kroz sljedeće dvije godine i nadam se da ćemo u tom vremenu smoći snage da se obnovi zgrada u kojoj će knjižnica biti trajno smještena – naglasila je ministrica.

Najavila je i kako Hrvatski restauratorski zavod započinje radove na Holandskoj kući, kući Muller-Weiss i u utvrdi Stari grad te je dodala kako se u Programu mjera obnove zgrada oštećenih u potresu nalaze jasne smjernice obnove obiteljskih kuća koje se nalaze u kulturno-povijesnoj cjelini te ne očekuje, kako je rekla, nikakve poteškoće u obnovi takvih kuća.

Ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak Dubravka Šurlan pozvala je najmlađe Siščane da dođu u novi prostor dječje knjižnice kako bi nastavili razvijati svoju ljubav prema knjizi i književnosti. Radno vrijeme Dječjeg odjela je svaki radni dan od 8 do 17 sati te subotom od 8 do 12 sati.