Tomislav Ćubela, vlasnik tvrtke Ćubela sistemi d.o.o., jedan je od brojnih poduzetnika i obrtnika koji se zbog potresa našao u brojnim problemima, kao što su nastavak proizvodnje i zadržavanje postojećih radnika. Ovaj je poduzetnik prije potresa kupio halu koju sada ubrzano stavlja u funkciju kako bi mogao nastaviti s izradom i ugradnjom PVC stolarije i zadržati svih 12 radnika koji su radili i prije potresa.

Danas su njegovu halu u Capragu posjetile direktorica Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Elisabetta Capannelli i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koje je upoznao s trenutnom situacijom sa svojom tvrtkom.

-Potres nam je uništio stari pogon, nismo mogli čekati, jednostavno smo morali krenuti dalje i nadam se da ćemo za 15 dana pokrenuti proizvodnju. Znam da će biti teško, ali očekujem pomoć od države. Zahvaljujem se gradonačelnici na pomoći, ali ne može Grad Sisak sam bez državne potpore. Najvažnije je da zadržimo radna mjesta i da ostanemo u Sisku, a ne da idemo raditi u Njemačku – rekao je Ćubela.

Gradonačelnica je istaknula kako svi napori, koji se ulažu u obnovu, neće uroditi plodom ukoliko ne uslijedi kompletna ekonomska revitalizacija ovog područja.

-Sada je potrebna akcija od resornih ministarstava da, kao prvo, pomognu ljudima koji mjesec dana nisu proizvodili i radili jer su spašavali živu glavu, strojeve i pokušavali osposobiti svoj prostor i kao drugo da se napravi dugoročni plan revitalizacije ovog kraja i to kroz sve segmente, od ekonomskog do društvenog.  Ključna je brzina, dakle, brzo donošenje oduka i da čim prije od Vlade RH dobijemo konkretne mjere za očuvanje radnih mjesta. Brine me da ćemo nakon obnove imati  nove kuće i zgrade, ali će ljudi zbog proteka vremena i dugog čekanja napustiti područje  jer neće biti dovoljno kvalitetnih radnih mjesta  – rekla je gradonačelnica.

Direktorica Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Elisabetta  Capannelli izrazila je sućut zbog cjelokupne situacije na potresom pogođenom području te istaknula bezrezervnu pomoć Svjetske banke.

-Naš cilj je utvrditi kakvo je točno stanje, jer Svjetska banka je dobila zadatak izraditi brzu procjenu šteta i potreba. Riječ je o tehničkom dokumentu na kojem sada radimo, a koji će biti podloga na prijavu za različite fondove koji će biti na raspolaganju – istaknula je Capannelli.

Nakon posjete tvrtke Ćubela sistemi d.o.o., izaslanstvo Svjetske banke i Grada Siska, obišli su središte grada te kontejnersko naselje na lokaciji Ulice Barice Rapić.