U povodu predstojećih božićno-novogodišnjih blagdana, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, zajedno sa suradnicima primila je danas poduzetnike i gospodarstvenike u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Sisak kojima je predstavljen novoosnovani Ured za poduzetnike.

– Poduzetnici i oni koji to žele postati, svakodnevno se susreću s mnogim izazovima u poslovanju, kako u Sisku, tako i na globalnom tržištu. U cilju sveobuhvatne pomoći poduzetnicima za što uspješnije poslovanje, Grad Sisak je osnovao Ured za poduzetnike koji djeluje pri Upravnom odjelu za gospodarstvo i komunalni sustav, a obuhvaća poslove kojima se želi ostvariti poticajno poduzetničko okruženje uz rast zaposlenosti – naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Ured za poduzetnike obavlja poslove koji se odnose na poticanje razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva, poticanje i razvoj investicijskog okruženja te unapređenje poduzetničke infrastrukture, planiranje, provedbu i kontrolu programa i projekta koji se financiraju iz fondova EU i drugih izvora i praćenje poslovanja trgovačkih društava u vlasništvu Grada.

– Grad Sisak već četvrtu godinu zaredom provodi program subvencioniranih kamata za poduzetničke kredite kako bi olakšao sisačkim poduzetnicima pristup povoljnijim kreditnim sredstvima za realizaciju razvojnih projekata – naglasila je voditeljica Ureda za poduzetnike Martina Mađerić.

Namjena kredita u programu Sisački poduzetnik/ca je financiranje kupnje ili izgradnje, odnosno proširenje gospodarskih objekata, financiranje kupnje opreme i financiranje trajnih obrtnih sredstava. Prednost pri dodjeli potpora imaju projekti proizvodne djelatnosti, projekti kojima se otvaraju nova radna mjesta te projekti od posebnog značaja za gospodarski razvoj Grada Siska.

Od kada je 2016. godine započela provedba ovog Programa ukupno je kredit iskoristilo 46 poduzetnika koji su koristili 41.492.000,00 kn kreditnih sredstava. Iz gradskog proračuna Grada Siska je u godinama provedbe Programa izdvojeno 2.000.000,00 kuna za subvencioniranje kamatnih stopa za kredite poduzetnika.

– Investicije sufinancirane iz EU i drugih izvora također su jedan od neizostavnih elemenata našeg rada te ističemo da smo upravo ove zime završili s provedbom obnove i opremanja Info-centra industrijske baštine – Holandske kuće, projekta vrijednog 29 milijuna kuna, potom izgradnje i opremanja dvaju reciklažnih dvorišta ukupno vrijednih 10 milijuna kuna, projekt uređenja i opremanja prvog i u regiji jedinstvenog Centra kreativne industrije – kreativnog inkubatora Sisak – rekla je Mađerić.

Projekt Centra kreativne industrije vrijedan 12 milijuna kuna našim će budućim poduzetnicima omogućiti uvjete za razvoj kreativnih industrija koji će prve korisnike primit krajem 2020. Centar će nuditi 950 četvornih metara korisnog prostora u moderno uređenoj i opremljenoj zgradi. Ukupno će poduzetnici pronaći 12 jedinica za korisnike, tri multimedijalna laboratorija i jedan co-working prostor. Koliko će ovaj centar biti važan dovoljno govori podatak da je kreativni sektor industrije jedan od najbrže rastućih sektora gospodarstva u svijetu gdje se rast mjeri u troznamenkastim vrijednostima, budući će poduzetnici upravo u ovom Centru moći odabrati kamo žele stići sutra.

.