Trgovačkom društvu Auto promet Sisak d.o.o. odobreno je 22,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za nabavu novih 20 autobusa. Uz 15 novih autobusa koji su nabavljeni u protekle dvije godine, od čega 13 sredstvima EBRD-a, Sisak će biti grad s najnovijim voznim parkom u Hrvatskoj.

Ugovor s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture potpisan je krajem prošlog mjeseca, početkom ovog mjeseca pokrenuta je javna nabava dok će u studenom biti otvaranje ponuda za nove autobuse. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček čestitala je danas na konferenciji za novinare direktoru Auto prometa Darku Majiću i cijelom timu koji je radio na pripremi za prijavu ovog projekta.

-Auto promet se od jedne potencijalno loše priče od prije 15 godina kojeg je bivša gradska vlast htjela privatizirati i prodati i tako odustati od javnog gradskog prijevoza, danas pretvorio u tvrtku koja uspješno posluje i povećava broj putnika svake godine, redovito isplaćuje plaću, nagrađuje svoje radnike i uspješno povlači bespovratna sredstva iz EU fondova. S novim autobusima, Siščanke i Siščani bolje će i sigurnije putovati, djelatnici Auto prometa imat će kao sredstvo rada sigurne autobuse, a tu je i ekološka komponenta, odnosno prelazak na autobuse koji koriste ekološki prihvatljivije gorivo s manjim emisijama CO2. Na ovaj način dugoročno smo osigurali kvalitetan gradski i međugradski prijevoz i dugoročnu opstojnost našem Auto prometu. Pokazala se vrlo dobrom odluka da ne odustanemo od Auto prometa već da napravimo jedan nad standard u gradskom prijevozu – naglasila je gradonačelnica.

Direktor Auto prometa Sisak Darko Majić istaknuo je kako je na temelju posebne studije procijenjena potreba za 20 novih autobusa.

-Od tih 20 autobusa, nabavit ćemo 10 prigradskih dizel autobusa s niskom emisijom CO2, 2 gradska polu niskopodna autobusa te 8 midi buseva za gradski i prigradski prijevoz. Svi autobusi će imati invalidsku rampu i prostor za osobe s invaliditetom – naglasio je Majić.

Istaknuo je kako je zadovoljan  odnosom Siščana prema Auto prometu te je zahvalio građanima koji koriste javni prijevoz.

-Radnim danom imamo više od 5 tisuća putnika. Ove godine, od 1. siječnja do danas imamo za 4,4% više prevezenih putnika s radničkim pokazom, imamo 2,2% više prevezenih umirovljenika, ali je došlo do pada prijevoza nezaposlenih osoba za 13% što je ustvari dobra vijest. Kategorije koje se najviše voze su učenici osnovnih škola , zatim srednjoškolci, a trećina putnika su mladi. Uveli smo i studentski prijevoz koji prije nije postojao te je uz subvenciju Grada Siska studentska karta do Zagreba na razini cijene željezničke karte s tim da se s tom kartom studenti mogu voziti i u gradskom prijevozu. Povećali smo u srpnju plaću vozačima, od 1. studenoga ide novo povećanje, imamo kolektivni ugovor i jako dobru suradnju s predstavnicima sindikata i radničkog vijeća – zaključio je Majić.

Inače, Sisak je jedan od samo osam gradova u kojima se održao javni gradski prijevoz koji će u godini kada ovo trgovačko društvo obilježava 60. godišnjicu postojanja, imati najmoderniji vozni park u Hrvatskoj.