Novi vrtić Sunce, čiju su izgradnju sufinancirali Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Grad Sisak, svečano su danas otvorili američki Veleposlanik NJ. E. Robert Kohorst i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Gradnja vrtića, u kojem se već nalazi 85 mališana na prostoru od 690 kvadrata, započela je krajem 2018. godine. Vlada SAD-a sufinancirala je izgradnju vrtića u iznosu 4,7 milijuna kuna, a Grad Sisak izdvojio je za ovaj projekt 4,5 milijuna kuna. Riječ je o novom i modernom vrtićkom objektu u kojem se nalaze sobe dnevnog boravka za četiri odgojne skupine, sportska dvorana i likovni atelje. Mališani će također imati i puno prostora za igru na vanjskom igralištu okruženom zelenilom.

Cijeli ovaj projekt započeo je inicijativom gradonačelnice Kristine Ikić Baniček.

-Sve je počelo jednim mailom koji sam poslala američkom Veleposlanstvu ponukana projektom u Vukovaru u kojem je Vlada SAD-a velikodušno omogućila izgradnju škole i proširenje vrtića. Predložila sam i u Gradu Sisku suradnju sličnog modela. Nakon dvije godine i odlične suradnje uspjeli smo otvoriti vrtić koji je najmoderniji, najsuvremeniji i najljepši. U ovaj vrtić utkano je jako puno ljubavi jer su cijeli proces izgradnje pratile i djeca i tete kroz prozor stana u koje su bila djeca vrtića Sunce.  Kompletan namještaj u vrtiću izradila je zadruga koja zapošljava osobe koje su odrastale bez odgovarajuće roditeljske skrbi– naglasila je gradonačelnica i zahvalila Vladi SAD-a na doprinosu u izgradnji novog vrtićkog objekta.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nj. E. Robert Kohorst istaknuo je kako je sudjelovanje u projektu izgradnje novog vrtića u Sisku jedan od većih projekata pomoći i partnerstva u koje je Veleposlanstvo bilo uključeno posljednjih godina.

-Ulaganje Vlade Sjedinjenih Američkih Država u novi vrtić simbol je američko-hrvatskog partnerstva i pokazatelj koliko SAD cijeni Hrvatsku kao svog strateškog partnera. Došao sam ovdje kako bi odao priznanje Gradu Sisku za sjajno obavljen posao. Bili smo počašćeni što možemo surađivati kako bi vizija vrtića postala stvarnost. Čast mi je danas biti ovdje i vidjeti ovu sretnu djecu – rekao je američki veleposlanik.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Sisak Novi Sandra Kramarić istaknula je kako je danas iznimno sretna što će djeca, koja su godinama boravila u neodgovarajućem prostoru od 120 kvadrata, napokon svoje vrijeme provoditi u lijepom i kvalitetno opremljenom vrtiću koji će, kako je rekla, biti dječja kuća radosti.