Nakon uspješno provedenog projekta UNICEF-a i Grada Siska Sisačka šarena inkluzija, UNICEF-ova dugogodišnja donatorica Gabi Novak i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić posjetile su danas Sisak gdje su se družile s djecom u objektu Maslačak Dječjeg vrtića Sisak Novi i područnoj školi Hrastelnica. Događaju se pridružila i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

-Sisačka šarena inkluzija je odličan projekt koji će se implementirati i u drugim dijelovima Hrvatske. Rad s djecom je najvažniji. To je prioritet za koji uvijek treba imati novaca. Kao Grad Sisak uložili smo velike snage u programe i infrastrukturu da pretvorimo Sisak, ne samo u Grad prijatelj djece, već i u grad koji je prijatelj obiteljima s djecom. Na tome ću aktivno raditi i u drugom mandatu i dati sve od sebe da postojeću situaciju još više poboljšamo – rekla je gradonačelnica.

Sisačka šarena inkluzija je program za uspješnije uključivanje romske djece i drugih ranjivih skupina djece u osnovnu školu i predškolski odgoj i obrazovanje. Cilj je osigurati im kvalitetnije obrazovanje, čime se omogućuje njihovo ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice. Programom je uspostavljena održiva mreža aktivnosti koje provode gradske ustanove, usmjerene na uključivanje romske i drugih ranjivih skupina djece u život lokalne zajednice.

-UNICEF i  Grad Sisak su već niz godina partneri u projektu koji nastoji omogućiti da svako dijete ima sve što je potrebno za njegov rani razvoj. Grad Sisak se silno drugi i mi im u tome pomažemo da sva djeca budu uključena u predškolski odgoj i obrazovanje. To nije slučaj u brojnim gradovima i općinama u Hrvatskoj – rekla je Valentina Otmačić iz UNICEF-a.

Jedna od najpoznatijih glazbenih diva u Hrvatskoj Gabi Novak dugogodišnja je donatorica UNICEF-a i dolazak u Sisak prvi joj je takav obilazak. Izrazila je veliko oduševljenje situacijom u Maslačku.

– Ta briga za djecu ovdje je fenomenalna. Nije svagdje ovako kao što je ovdje u Sisku. Divim se svim ljudima koji rade s djecom. Najveća potreba je raditi za djecu, jer na njima svijet ostaje. Moj pokojni suprug Arsen i ja puno smo obilazili vrtiće i bili na pomoći – rekla je Gabi Novak.

Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljima pripremili zanimljiv program, a zapjevali su i legendarnog Bubamarca, pjesmu koju je napisao upravo pokojni Arsen Dedić.