Radove i arheološka nalazišta na kolodvoru Sisak obišla je danas gradonačelnica Kristina Ikić Baniček zajedno s članom Uprave HŽ Infrastrukture Nikolom Ljubanom, županicom Marinom Lovrić Merzel te pročelnicom Konzervatorskog odjela u Sisku Ivanom Miletić Čakširan koja je naglasila kako su na mjestu radova na kolodvoru pronađeni značajni arheološki ostaci rimske Siscije koji potvrđuju kako se kolodvor u Sisku nalazi na prostoru reprezentativne rimske javne arhitekture. Riječ je, kako je rekla pročelnica Miletić Čakširan, o ostacima rimske stambene arhitekture, ali i pokretnim nalazima od kojih je najznačajniji rimski kapitel kakav već dugo nije pronađen u Sisku.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček naglasila je kako bi ovakvi nalazi svakako trebali unaprijediti i turističku ponudu grada Siska.

-Mnogi ne znaju da je cijela arheološka zona rimske Siscije kulturno dobro od nacionalnog značaja, ali ona dosada nije bila dovoljno revalorizirana od strane Grada Siska. Stoga smo u suradnji s Konzervatorskim odjelom sve to i nominirali za sredstva Ministarstva kulture. Imamo blago koje su nam ostavili ljudi koji su ovdje živjeli prije nas i na nama je da to najbolje iskoristimo.  Neki europski gradovi time su značajno unaprijedili svoju turističku ponudu – izjavila je gradonačelnica.

Inače, radovi na rekonstrukciji kolodvora Sisak počeli su u travnju ove godine, a vrijednost radova je 40 milijuna kuna.

-Rekonstruiramo prvi, drugi i četvrti kolosjek, na mjestu nekadašnjeg trećeg kolosjeka izgradit će se otočni peron do kojeg će pristup biti podzemnim putem. Dakle, gradit će se pothodnik s dizalom za invalide, a radi se i nova čelična nadstrešnica koja će promijeniti vizuru zgrade kolodvora. Arheološka istraživanja malo će usporiti radove, ali i vrijednost radova za oko 3 milijuna kuna – rekao je član Uprave HŽ Infrastrukture Nikola Ljuban

Budući je putnicima onemogućen pristup bočnom peronu, uz postojeći četvrti kolosjek  postavljen je privremeni montažni peron, a tijekom mjeseca studenog planirano je postavljanje kioska za prodaju karata te nadstrešnica za zaštitu putnika od vremenskih nepogoda. Završetak zahvata na kolodvoru Sisak planiran je za kraj 2014. godine.

 

Fotogalerija:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.587121621323026.1073741960.361124590589398&type=1