„Zaželi – program zapošljavanja žena“ koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a koji je namijenjen zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, na području grada Siska trenutno provode Gradsko društvo Crvenog križa Sisak, Građanska inicijativa Moj grad Sisak, Udruga Iskra i Udruga gluhih i nagluhih grada Siska. U programu je ukupno zaposleno 30 žena, a vrijednost dobivenih bespovratnih sredstava je 6.453.668 kn.

Kako je Grad Sisak partner programu „Zaželi“, kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Sisak, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček danas se sastala sa zaposlenicama koje rade u programu i tom prilikom se detaljnije upoznala s njihovim radom. Voditelj projekta Miroslav Čavić je istaknuo kako u programu radi šest žena koje pružaju svakodnevnu pomoć 40 starih i nemoćnih osoba u održavanju kućanstva i nabavci. Program je započeo u lipnju prošle godine i traje do 1. prosinca 2020. godine. S obzirom da je zainteresiranih žena, a i korisnika, više od trenutačnih mogućnosti, Miroslav Čavić je rekao kako se nadaju nastavku programa ili nekom novom takvom programu i nakon isteka ovog programa.

Program sisačkog Crvenog križa nosi naziv „Okreni pedalu, pokreni promjenu“ i vrijedan je 1.508.425 kn. U programu su zaposlene Ivanka Zrnić, Nada Matić, Marica Majcen, Danijela Maha, Ana Cerovski i Marica Kovačić koje se brinu o starim i nemoćnim osobama na području donje Posavine. Zadovoljne su poslom, ali naglašavaju da na terenu ima još starijih ljudi o kojima nema tko brinuti, a koji nisu uključeni u program, pa ih obilaze u svoje slobodno vrijeme te da korisnicima puno znači kontakt s drugim ljudima.

– Koliko je neka sredina razvijena pokazuje i briga o starima i nemoćnima, a Sisak dokazuje da je dorastao najvišim standardima. U provedbi programa „Zaželi“ Grad Sisak je partner sisačkom Crvenom križu i Građanskoj inicijativi Moj grad Sisak, koji su nositelji programa. Sisačka scena udruga je vrijedna i bogata, Grad Sisak udrugama daje prostor i inicijalna sredstva te tako osnažuje njihovu sposobnost da odrađuju puno poslova kojima se institucije ne mogu baviti. U programu „Zaželi“ u fazi ocjenjivanja su i programi kojima su nositelji Udruga za razvoj i bolji život Roma, Društvo Doro, Udruga slijepih SMŽ i Udruga invalida rada grada Siska, koje će se također uključiti u zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sisak Igor Čičak istaknuo je kako je Grad Sisak bio njihov najvjerniji partner u svim programima te je najavio kako su u pripremi novi projekti.

U Sisku su trenutno u provedbi 42 projekta za koje je Grad Sisak osigurao bespovratna sredstva iz EU fondova i drugih izvora. Ukupna vrijednost investicija Grada Siska koje su upravo u provedbi, a za koje sredstva osiguravaju Europska unija, državni proračun i Sjedinjene Američke Države, iznose 137,2 milijuna kuna, a od tog iznosa bespovratna sredstva iznose točno 102,8 milijuna kuna.