Dan antifašističke borbe svečano je obilježen 22. lipnja u šumi Brezovica, kod spomenika koji je podignut u čast Prvom sisačkom partizanskom odredu, na mjestu na kojem su se  22. lipnja 1941. godine okupili pripadnici prve antihitlerovske postrojbe u  okupiranoj Europi. Na svečanosti, koju su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i Grad Sisak, počast su odali izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i međimurski župan Matija Posavec, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Marko Šimić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, predsjednik SABH-a Franjo Habulin, veleposlanik Češke Republike Vladimir Zavazal,  saborski zastupnici, predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, političkih stranaka i udruga te drugi građani iz raznih dijelova Hrvatske.

Posebnu zahvalu ove godine želim uputiti članovima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske koji su gotovo jedini zaslužni da na današnji dan, koji je od 1991. godine državni praznik, postoji proslava i obilježava se povijesni događaj koji je barem te davne 1991. netko smatrao važnim i vrijednim obilježavanja. On je to i danas, možda više nego ikada, usprkos i unatoč minoriziranju od službenih tijela Republike Hrvatske, čiji trenutni čelnici očigledno smatraju da im nije na listi prioriteta, istaknula je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček  te naglasila kako je važno odati priznanje i sačuvati slavu hrabrim i nepokolebljivim mladićima i djevojkama koji su se davne 1941. uputili u šumu, spremno se prihvatili žrtvovali i vjerovali da će ih nadživiti njihova borba za pravednu ideju.

Izaslanik predsjednice i međimurski župan Matija Posavec naglasio je kako je antifašizam temelj hrvatske državnosti, kako se žrtve ne smiju zaboravljati,  zasluge umanjivati, podsjetio je nazočne na hrabrost i odlučnost antifašističkih boraca čijom je zaslugom svojevremeno i Međimurje vraćeno matici zemlji te pozvao na izgradnju Hrvatske jednakih šansi za sve njezine građane.

Izaslanik Vlade Republike Hrvatske i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković čestitao je prisutnima praznik rekavši kako je važno pokloniti se žrtvama i odati priznanje svima koji su se hrabro i odlučno borili za pravednije društvo.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin podsjetio je okupljene na vrijeme prije 77 godina, kad se u šumi Brezovica okupila skupina antifašista i formirala prvi partizanski odred, na ljude koji su imali hrabrost, snagu i viziju i za koje su ideali slobode i tolerancije vrijedili više od njihovih života. – To su bezbroj puta ponovljene činjenice i mada u našem Ustavu piše da je država zasnovana i na vrijednostima antifašizma, u samostalnoj smo Hrvatskoj od njezinih prvih dana, od dana kada je bila prisiljena braniti se od novovjekog fašizma, suočeni sa sve agresivnijom propagandom povijesnih revizionista. Naše je da upozoravamo, a na onima koji voljom građana obnašaju političke funkcije da mijenjaju negativne trendove.

U sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe, a  u organizaciji Grada Siska, u sisačkom Domu kulture Kristalna kocka vedrine održana je projekcija filma Neželjena baština redateljice Irene Škorić, koji govori o sudbini spomenika NOB-a, koji su izgrađeni u razdoblju od 1945. do 1990. godine, a 90-tih godina ih je gotovo polovica devastirana. Film Neželjena baština govori o sudbini umjetničkih djela, ali o i društvu koje se odreklo svoje povijesti i umjetnosti.