Međunarodni festival dječjih kazališta Maslačak otvoren je 7. svibnja u Domu kulture Kristalna kocka vedrine predstavom Kositreni vojnik u izvedbi domaćina Baletnog i plesnog studija Doma kulture, a otvaranju je nazočio pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač.

Ovogodišnji Maslačak je jubilarni, 20. po redu,  trajat će do 12. svibnja.  U Sisku će gostovati ukupno osam kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Republike Srbije. Prema riječima ravnatelja Doma kulture Kristalna kocka vedrine Branka Ištvančića, Maslačak će okupiti nekoliko tisuća djece, glumaca i redatelja, a program je prilagođen svim uzrastima,  od predškolaca do srednjoškolaca.

Na ovogodišnjem Maslačku  najboljim predstavama bit će dodijeljene i nagrade, a  najbolje će odabrati stručni žiri u sastavu: kazališni redatelj Silvije Vadla, dramski pedagog i glumac Damir Borojević te glumica Jelena Hadži Manev. Nagrade će biti podijeljene u sedam kategorija, a nagrađeni će dobiti statuu Maslačka, koju su izradile sisačke umjetnice Mima Juračak i Barbara Tomečak.

Pokrovitelji Maslačka su Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija, Ministarstvo kulture te INA. Ulaz na predstave je slobodan.