Operacija financirana bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije

Fond solidarnosti Europske unije (FSEU) osnovan je kako bi se njime odgovorilo na prirodne katastrofe velikih razmjera i izrazila europska solidarnost s regijama unutar Europe pogođenim katastrofama. Fond je nastao kao reakcija na velike poplave u središnjoj Europi u ljeto 2002. Otad se koristio za 100 katastrofa pokrivajući niz različitih prirodnih katastrofa uključujući poplave, šumske požare, potrese, oluje i suše.

Poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije,  Bjelovarsko-bilogorske županije i Koprivničko-križevačke županije, kojeg je objavilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture namjenjen je za operacije provedbe nužnih aktivnosti hitne sanacije i sprječavanja daljnjih oštećenja te ozljeđivanja prolaznika i radnika te popravaka oštećenih prometnica, radi vraćanja gradske prometne infrastrukture u ispravno radno stanje, nakon oštećenja uzrokovanog katastrofalnim potresom.

NAZIV PROJEKTA: Vraćanje u ispravno radno stanje prometne infrastrukture u Sisku, oštećene u seriji potresa počevši od 28. prosinca 2020.

KORISNIK: Grad Sisak

KRATKI OPIS PROJEKTA: Prijavitelj operacije u okviru Poziva „Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije,  Bjelovarsko-bilogorske županije i Koprivničko-križevačke županije“ je Grad Sisak, jedan od najstarijih naselja na ovom području, čija trajnost urbanog življenja na području današnjeg grada Siska traje više od 2000 godina. Kroz bogatu povijest Sisak je bio jedan od najvećih industrijskih gradova u Hrvatskoj zahvaljujući rafineriji nafte, željezari, riječnoj luci te mlinskoj i pekarskoj proizvodnji, a danas je i važno administrativno središte i sjedište Sisačko-moslavačke županije. Serija potresa koji su u prosincu 2020. pogodili grad Sisak i okolicu, uzrokovao je velika oštećenja, detaljnije opisana u nastavku projektnog prijedloga, na građevinama, prometnicama i infrastrukturi na području Siska, Sisačko-moslavačke županije, ali i na širem području okolnih županija. Kako je odvijanje prometa nužno za uspostavu uobičajenog života u gradu nakon potresa, a za to je  nužno osigurati radno ispravnu prometnu infrastrukturu kako bi se promet odvijao na siguran i učinkovit način, ključno je i važno omogućiti i financirati aktivnosti vraćanja u ispravno radno stanje potresom oštećene prometne infrastrukture.

VRIJEDNOST PROJEKTA: 53.110.997,14 HRK

IZNOS KOJI FINANCIRA EU: 37.081.477,05 HRK

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 29.01.2021. do 15.05.2023.

KONTAKT OSOBA: Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Grada Siska, mail adresa: gradonacelnik@sisak.hr

https://strukturnifondovi.hr/natjecaji/poziv-za-dodjelu-bespovratnih-financijskih-sredstava-vracanje-u-ispravno-radno-stanje-infrastrukture-i-pogona-u-podrucju-prijevoza-ostecenih-u-potresu-na-podrucju-grada-zagreba-krapinsko-zagorske-zup/