Danas je u devet sisačkih osnovnih škola u novu školsku godinu krenuo 3.231 učenik od kojih je 428 prvašića što je 27 više u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 401. Prvog dana škole, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček posjetila je Osnovnu školu Braća Ribar u kojoj su upisana 83 učenika prvih razreda te je upravo u toj školi najviše prvašića.

-Sigurna sam da ćete sve ono što se očekuje od vas jako dobro svladati. Želim vam puno sreće, igre i avantura, a u školi ćete steći i nove prijatelje i nova iskustva – rekla je gradonačelnica prvašićima kojima je uručila i poklon, slikovnicu Sisak Smjehograd s CD-om koja djeci govori o prošlosti i sadašnjosti grada Siska autorice Ive Dužić.

Grad Sisak ove je godine osigurao besplatne udžbenike za 933 učenika osnovnih škola slabijeg imovinskog stanja za što je iz proračuna izdvojeno oko 950.000,00 kuna.

Tijekom ljeta odvijali su se brojni manji radovi na osnovnoškolskim zgradama kao što je krečenje učionica i sanacija podova, a u OŠ 22. lipnja izvedena je druga faza sanacije sanitarnih čvorova čija je vrijednost radova oko 465.000,00 kuna. Također su završeni radovi na uređenju prostora u PŠ Hrastelnica za predškolu i radionice poticajnog roditeljstva koje je dijelom financirao UNICEF.

Ove godine uvode se i e-dnevnici u osnovne škole Braća Ribar, Galdovo, Ivan Kukuljević i Komarevo, a bit će uvedeni i u OŠ Viktorovac koja je obuhvaćena projektom e-škola Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i CARNeta. Do početka sljedeće školske godine, e-dnevnici bit će uvedeni i u preostale škole.

Zahvaljujući donacijama INA-e i OTP banke, učenike osnovnih škola Galdovo i 22. lipnja dočekali su dana novi garderobni ormarići u koje će moći smjestiti svoje udžbenike. To je ujedno nastavak opremanja sisačkih škola i vrtića garderobnim ormarićima koje je započelo prošle godine.

Program produženog boravka otvara se u Osnovnoj školi Braća Bobetko koja će tako postati šesta škola na području grada Siska s produženim boravkom.

Pomoćnici u nastavi – primjer dobre prakse, nastavlja se i dalje provoditi u sisačkim osnovnim školama vlastitim snagama i uz pomoć sredstava iz europskih fondova. Ove je godine osigurano bespovratno 1.686.696,03 kuna za projekt  ‘’Rukom pod ruku – II  faza“ ukupne vrijednosti 1.835.630,21, a to znači da će ove školske godine 44 pomoćnika pomagati učenicima s teškoćama u razvoju u lakšem svladavanju gradiva.