U vijećnici buzetskog Narodnog doma obilježena je 30. obljetnica prijateljstva gradova Buzeta i Siska. Povezivanje ovih tadašnjih općina pokrenuo je zaljubljenik u ljepote buzetskog kraja, sisački akademski kipar Želimir Janeš, autor spomenika Aleja glagoljaša. Suradnja je nastavljena na području kulture i gospodarstva, a 1986. godine došlo je i do formalnog potpisivanja povelje o prijateljstvu i suradnji. Uspomene na to vrijeme evocirao je Ivan Klarić,  tadašnji predsjednik Općine Buzet i potpisnik povelje kazavši kako je tih godina veliki industrijski Sisak bio u mnogočemu uzor malom Buzetu.Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić naglasio je kako jezik prijateljstva nisu samo riječi nego značenja i djela.

-I zato se sa zadovoljstvom danas možemo prisjetiti kako smo u ova tri desetljeća imali priliku svjedočiti brojnim akcijama koje su spajale Sisak i Buzet – dva grada na različitoj zemljopisnoj dužini, s različitim brojem stanovnika, različite, ali vrlo bremenite povijesti, različitih gospodarskih preduvjeta za razvoj, no dva grada koja su usprkos tome dokazala da se u trideset godina kontinuiranom suradnjom mogu stvoriti vrijedna kulturna djela, povezati gospodarske djelatnosti obiju krajeva ili pomoći kada je pomoć najpotrebnija – rekao je Žulić.

Osim brojnih izložbi umjetnika, suradnja se od devedesetih godina nastavila između sisačkih i buzetskih obrtnika. Prvih godina suradnja je krenula s iskrenom željom da se Sisak i Buzet, osim na području kulture, povežu i gospodarstveno što je rezultiralo bratimljenjem Udruženja samostalnih obrtnika Buzeta i Siska, a danas je značaj malog i srednjeg poduzetništva i dalje je aktualan.

– Mogućnost za razmjenu iskustva i ideja je iznimno bitna u vremenu kada su nam nove investicije na dohvat ruke. Vjerujem da bratimljenje naših gradova kao i bratimljenje udruženja obrtnika Siska i Buzeta predstavlja više nego dobar temelj za konstruktivan i plodan nastavak prijateljskih odnosa –  naglasila je gradonačelnica Siska,  Kristina Ikić Baniček.

Program su svojim nastupima upotpunili nagrađivana vokalna skupina Lipe iz Siska te trofejna buzetska klapa Pinguentum.