Sisačka utvrda Stari grad jedan je od simbola grada Siska, ali i zaštićeno kulturno dobro i spomenik nulte kategorije. Uz zajedničko financiranje Grada Siska i Ministarstva kulture ovih su dana započeli radovi na zamjeni pokrova peterokutne kule na predutvrdi Starog grada i pretresanju pokrova iznad restorana. Ukupna vrijednost radova, koji bi trebali biti gotovi tijekom ljeta, je 420 tisuća kuna, a izvode se pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Sisku.

Namjera Grada Siska je povezati Stari grad sa središtem grada i približiti ga Siščanima i turistima te je tako prošle godine započeo gradski projekt izgradnje šetnice do Starog grada u dijeli od pothodnika do Starog grada. Nastavak radova u sklopu prve faze uskoro bi trebali biti nastavljeni.

-Čekamo da se voda povuče kako bi se pristupilo završnim radovima. Popločenje je već završeno, potrebno je postaviti javnu rasvjetu i ubranu opremu. Vrijednost radova ove prve faze je oko 2 milijuna kuna, a dobili smo prošle godine za ovaj projekt i 300 tisuća kuna od Ministarstva regionalnog razvoja – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Mnogi sugrađani željno iščekuju da se uredi i dio od pothodnika do Gradskog stadiona, ali taj dio morat će se uskladiti s projektom Lučke uprave na izgradnji komunalnog pristaništa na tom dijelu.

Inače, uskoro će započeti i zamjena postojećih reflektora koji osvjetljavaju tvrđu Starog grada novim LED reflektorima. Sredstva za postavljanje dekorativne rasvjete na Starom mostu i u Starom gradu u iznosu 200 tisuća kuna osiguralo je prošle godine Ministarstvo gospodarstva temeljem provedenog natječaja.