Za osobite zasluge u obrani Republike Hrvatske i Grada Siska od ove godine, pa u buduće, dodjeljivat će se Plakete Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu. To su na današnjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno odlučili gradski vijećnici. Na prijedlog Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, odlučeno je da su ovogodišnji dobitnici: Policijska uprava Sisačko-moslavačka, Specijalna jedinica policije „OSA“  Sisak, Zapovjedništvo operativne grupe za Sisak i Baniju, 2. „A“ brigada Zbora narodne garde, 57. samostalni bataljun „Marijan Celjak“, 120. brigada „Ban Toma Bakač“, 36. inženjerijsko pontonirski bataljun „Dabrovi“, 55. lakoartiljerijski divizijun protuzračne obrane Sisak, 1. mješoviti artiljerijski divizijun Sisak, 1. mješoviti protuoklopni artiljerijski divizijun, Riječna flotila Sisak, Logistička baza Sisak, dozapovjednik 57. samostalnog bataljuna „Marijan Celjak“ – posthumno i Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Siska.

Plakete Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu bit će dodijeljene dobitnicima na Dan hrvatskih branitelja Grada Siska 3. rujna na svečanoj akademiji, koja će se održati u prostoru Barutane, prve osvojene vojarne JNA u Domovinskom ratu.

Na današnjoj sjednici gradski vijećnici jednoglasno su odlučili da će se dio Ulice Ivana Kukuljevića Sakcinskog preimenovati u Trg Josipa Mađerića te na taj način odati priznanje predsjedniku Skupštine općine Sisak, u razdoblju od 1986. do 1990. godine, koji je pokrenuo i ostvario Program 91 u sklopu kojega su izgrađene dvije tržnice, regionalni vodovod, bazen, Dom umirovljenika, sanitarna deponija Goričica, obnovljen Galdovački most i dr.

U nastavku 20. sjednice Gradskog vijeća Grada Siska vijećnici su donijeli Program mjera za razvoj seoskog područja Grada Siska u razdoblju 2016 – 2020. godine, kako bi se potaknuo razvoj poljoprivredne proizvodnje i prerade manjih proizvođača, kojima su teže dostupne državne potpore, a u gradskom je proračunu ove godine za te namjene osigurano 350.000 kuna, s tim da pojedinac tijekom kalendarske godine može dobiti najviše 10.000 kuna ukupno po svim mjerama potpore.

Na temelju nove Odluke o načinu i sudjelovanju roditelja u cijeni programa dječjih vrtića Grada Siska, uzimat će se u obzir i izvanredni slučajevi za utvrđivanje visine prihoda po članu domaćinstva poput otkaza na poslu jednog roditelja. Nadalje, ukoliko dijete zbog korištenja godišnjeg odmora roditelja nije boravilo u vrtiću, dana je mogućnost da se plaća 50 posto od utvrđene cijene jedan mjesec u pedagoškoj godini. Također, roditelji imaju mogućnost plaćanja 50 posto od cijene još jedan mjesec u kalendarskoj godini u srpnju i kolovozu, ukoliko dijete nije boravilo u vrtiću više od 15 dana u kontinuitetu.

Gradski vijećnici odlučili su od komunalnog doprinosa osloboditi Medžlis islamske zajednice Sisak za gradnju Islamskog kulturnog centra u Capraškoj ulici, te Sisačku biskupiju – biskupski ordinarijat iz Siska za gradnju stambene zgrade u Petrinjskoj ulici koja će biti utočište za najpotrebitije Siščane.