I sisački vatrogasci danas slave svog zaštitnika sv. Florijana organiziranjem prigodnih aktivnosti. Jedna od njih je i tradicionalni prijem u Gradskoj vijećnici gdje su gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i zamjenik gradonačelnice Marko Krička primili danas predsjednike svih DVD-a s područja grada Siska i predsjednike dvije vatrogasne postrojbe te predsjednika Vatrogasne zajednice grada Siska. Gradonačelnica je čestitala vatrogascima njihov dan.

-I dalje ćemo vam kao i do sada i stajati na raspolaganju kako bi vam pomogli u obavljanju vaše izuzetno teške i odgovorne dužnosti. Znam da radite i puno više od onoga što je regulirano zakonom i hvala vam na svemu što radite za građane grada Siska. Vi ste neizostavan dio života svakog naselja grada Siska u kojem djelujete i žila kucavica svakog naselja i sela. Hvala vam na svemu i čestitam vam dan sv. Florijana, vašeg zaštitnika – rekla je gradonačelnica na prijemu za sisačke vatrogasce.

Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Siska Ivica Šolaja zahvalio se gradonačelnici i zamjeniku jer, kako je rekao, Grad Sisak cijeni vatrogastvo.

-Ove godine smo dobili više sredstava iz proračuan što pokazuje da Grad Sisak ima razumijevanja za vatrogastvo. Tako smo ove godine dobili 780 tisuća kuna za redovnu djelatnost, za domove smo dobili 200 tisuća kuna i za našu vatrogasnu opremu 50 tisuća kuna. Ovih dana planiramo svečano obilježiti završetak radova DVD-a Lonja,ove godine nas očekuje sanacija krovišta u DVD-u Kratečko, a pokušat ćemo riješiti dogradnju vatrogasnog spremišta u Velikom Svinjičkom i kuhinje u DVD-u Odra. I preostaje nam riješiti DVD Topolovac, a to planiramo iz sredstava EU kako bi DVD Topolovac konačno dobio potreban dom – napomenuo je Šolaja.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Siska i Javne vatrogasne postrojbe grada Siska Miroslav Golub rekao je kako su tijekom 2015. godine i u prva četiri mjeseca ove godine sisački vatrogasci intervenirali 562 puta.

-Osim što smo spašavali ljude na području grada Siska pomagali smo i u susjednim općinama i gradovima, a bili smo angažirani i na gašenju šumskih požara u priobalju. Nabavljali smo i potrebnu opremu. Tako je nabavljeno pet velikih traktorskih pumpi i čamac za spašavanje na vodi. Ove godine nam je prioritet nabavka cisterne za prijevoz pitke vode i 30 metarska auto ljestva – rekao je Golub.

Rečeno je kako će tijekom svibnja u Mjesecu zaštite od požara Vatrogasna zajednica grada Siska 21. svibnja organizirati sada već tradicionalnu vatrogasnu karavanu i pokaznu vatrogasnu vježbu u središtu grada Siska.