„I zima toplo srce ima“, naziv je akcije koju su zajednički organizirali DM, Večernji list, portal ordinacija.hr i Grad Sisak kako bi se prikupilo što više novčanih sredstava za uređenje Sobe čuda. Riječ je o projektu Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije čijim će završetkom naša županija dobiti prvu sobu za senzornu integraciju za djecu s teškoćama u razvoju. U akciji je prikupljeno60.000,00 kuna, a svi oni koji su sudjelovali okupili su se danas u Sobi čuda u Sisku gdje je regionalna managerica DM-a Blaženka Vuić uručila ček predsjednici Udruge Samiri Spoja. Voditeljica projekta Sobe čuda Aleksandra Milković podsjetila je kako je cijela priča započela u rujnu 2014. godine.

-Kod nas je u udruzi stotinu djece s teškoćama u razvoju i tako se rodila ideja o otvorenju sobe za senzornu integraciju jer je Zagreb najbliži grad u kojem se može dobiti ovakav oblik terapije. Gradonačelnica nam je dodijelila prostor i krenuli smo odmah s humanitarnim akcijama i tako angažirali cijelu javnost kako bi prikupili što više sredstava za uređenje prostora – rekla je Milković.

U Udruzi se nadaju kako će Soba čuda prve korisnike primiti u studenom ili najkasnije u prosincu ove godine.

Danas uručenom donacijom u iznosu od 60.000,00 kuna opremit će se jedan dio Sobe čuda. Regionalna managerica DM-a Blaženka Vuić izrazila je zadovoljstvo što je upravo DM imao priliku sudjelovati u ovoj akciji.

-U godini kada obilježavamo dvadesetu godišnjicu poslovanja sretni smo što možemo pomoći da Soba čuda zaživi i nadamo se da ćemo djeci s teškoćama u razvoju s područja Sisačko-moslavačke županije omogućiti lakšu integraciju u zajednicu – naglasila je Vuić.

Veliki doprinos ovoj akciji dao je i Večernji list koji je pomogao da informacija o akciji dođe do velikog broja građana.

-Mi u Večernjem listu često se nalazimo u situaciji da budemo kanal pomoći i omogućimo da neke važne priče dobiju svoju vidljivost. Nakon razgovora s gradonačelnicom koja je sugerirala da se pomogne Soba čuda to smo predložili DM-u. Ova je akcija svijetli primjer da se mogu prikupiti potrebna sredstva – rekla je Irina Čulinović, community manager za Zdravlje u Večernjem listu.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček od samog je početka pokazala veliku spremnost da se pomogne Udruzi kako bi Soba čuda što prije zaživjela u gradu Sisku. Upravo je Grad Sisak Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko moslavačke županije dodijelio prostor u Frankopanskoj ulici za uređenje sobe za terapiju. Prostor je bio derutan, ali se uz pomoć dobrih ljudi i sponzora on polako počeo uređivati.

-Zahvaljujem roditeljima djece s teškoćama u razvoju na strpljenju što su čekali toliko dugo da se grad Sisak probudi i shvati da su njihova djeca i njihove potrebe jedan od prioriteta u gradu Sisku. Sisak nije bio oduvijek naklonjen osobama s teškoćama u razvoju. Situacija koju sam zatekla kada sam postala gradonačelnica bila je da su 40 obitelji s područja grada Siska morali odlaziti u Petrinju (Udruga osoba s invaliditetom SMŽ je registrirana u Petrinji) i zbog toga nisu bili prepoznati kao udruga koja radi u interesu grada Siska i djece s teškoćama u razvoju s područja Siska. Ipak, na sreću uspjeli smo to promijeniti. Nema puno gradova u Hrvatskoj u kojima roditelji djece s teškoćama u razvoju mogu dijete upisati u vrtić bez problema. To je standard koji smo uveli 2013. , a uz to iz gradskog proračuna se izdvaja koliko je god potrebno da djeca imaju i asistente. Veselim se što ćemo prve korisnike ovdje u Sobi čuda primiti već ove godine – zaključila je gradonačelnica.

Za uređenje i opremanje prostora potrebno je još sredstava. Svi oni koji imaju toplo srce i žele pomoći, mogu to učiniti uplatom donacije na račun Udruge – IBAN HR3324840081105429603 (RBA d.d.) s naznakom “Za Sobu čuda” ili se mogu javiti u Udrugu, u Ulici Jelene Babić 18 u Petrinji, e-mail: tajnik@uosismz.hr ili na telefon 044/719 482.